Hild Borchgrevink

Stories from Hild Borchgrevink

Lydskrift_4_2013_HB_Illustrasjon_3
Hild Borchgrevink
Mandag, 24 Februar, 2014

Historien til Nordiske Musikkdager (NMD) går tilbake til 1888. Festivalen er blant de eldste arenaene for levende musikk i Europa som fortsatt er i virksomhet. Samtidig har programmet alltid lagt vekt på nyskrevet musikk. Siden 1946 har ansvaret for å arrangere gått på rundgang mellom de nordiske komponistforeningene.

I oktober 2013 var det Finlands og Helsinkis tur til å bringe NMD-stafettpinnen videre. Festivalen hadde tittelen Parallel Societies.

Lydskrift_2012_1_HB_Illustrasjon_1
Hild Borchgrevink

I Danmark er det de siste årene oppstått flere ensembler for ny musikk der både musikere og andre typer kunstnere er faste medlemmer. Figura Ensemble i København består av musikere, en komponist, en dikter og en arkitekt. Scenatet i Aarhus ble etablert av en komponist og en kurator og trekker inn forskjellig kunstnerisk kompetanse avhengig av prosjektet de skal gjennomføre. For eksempel har de flere ganger arbeidet filmatisk i kombinasjon med komponert musikk.

– Tale til vinneren av Nordisk Råds Musikkpris 2012, Nordisk Råds 64. sesjon, Finlandiahuset i Helsinki, 31. oktober 2012
Hild Borchgrevink

Kjære publikum og kjære prisvinner,

Nordisk Råds Musikkpris deles annethvert år ut til komponister og utøvere. Det kan være komponister og utøvere fra alle sjangre. Den islandske artisten Björk har blant annet fått prisen. I år har vi også islandsk vinner, komponisten Anna Thorvaldsdottir for verket Dreymi, eller Dreaming.

Det er noe mystisk og hemmelig over det å sove og drømme, selv om vi gjør det alle sammen. I de gamle nordiske mytene er drømmen stedet der mennesker snakker med naturen. En drøm knytter sammen natt og dag, lys og mørke, og det finnes mange historier om at drømmen lærer mennesket om døden.