Maren Ørstavik

Stories from Maren Ørstavik

Lydskrift_2013_3_MØ_2_Illustrasjon_1
Oljeoperaen «Khairos»’ politiske budskap er så påtrengende og gjennomgripende at det er vanskelig å finne rom for tolkning
Maren Ørstavik
Torsdag, 12 September, 2013

Det er en storartet idé: Khairos er Norges parallelle univers, og karikerer materialismen, oljeavhengigheten og den påtvungne kortsiktigheten som preger samfunnet som helhet, samtidig som den trekker frem usikkerheten, tvilen og ubehaget hos enkeltpersoner. Den tegner et ambisiøst portrett av den dissonansen som bor i ethvert moderne menneske, og tar for seg forholdet mellom individ og samfunn, mellom kunsten og livet, og mellom nåtid og fremtid.

Lydskrift_2013_2_MØ_Illustrasjon_1
(CD: The View Was All In Lines; Kenneth Karlsson; 2L-085-SACD)
Maren Ørstavik
Tirsdag, 10 September, 2013

For en klaverelsker er The View Was All In Lines en fabelaktig plate. Først og fremst spiller Kenneth Karlsson veldig bra. Fra tilslørte klanger i bunn- og mellomregisteret til briljant og glitrende diskant, med sterke melodiføringer også der man ikke venter det. The View benytter hele registeret, bokstavelig talt, og viser pianoet som en levende organisme: Det strekker og krummer seg, brøler, hvisker og synger under Karlssons målbevisste spill.

Innholdet er også interessant. Karlsson har invitert Asbjørn Schaathun og Rolf Wallin til å skrive musikalske kommentarer til Arnold Schönbergs Sechs kleine Klavierstücke, opus 19. Schaathun og Wallin har komponert tre hver, og stykkene er satt sammen til et større Zwölf kleine Klavierstücke, der de nye komposisjonene er plassert mellom Schönbergs opprinnelige.